Spenótostészta
Hozzávalók két személyre:
Kosher só
Bors
350 gramm liszt
2 tojás
5 gerezd fokhagyma
200 – 300 gramm kecskesajt (attól függően mennyire erősen akarjuk)
200 gramm vaj
1 dl olívaolaj
180 gramm bébispenót
Tészta:
250 gramm liszt
2 tojás
1-1,5 dl víz

Kört képzünk a liszttel, majd a felvert tojást középre helyezzük és elkezdjük belekeverni. Hozzáadunk annyi vizet amitől gyúrható lesz és gyúrjuk 8-10 perc, amíg össze nem áll és homogén lesz. (Opcionálisan a hűtőbe tesszük fél órát.) Ezután kicsit pihentetjük, ha nem tettük hűtőbe.
Ha van tésztakészítő gépünk kinyújtjuk és formára vágjuk. Ha nincs, sodrófával kinyújtjuk és késsel felvágjuk.
Feltesszük a vizet forrni, és hozzáadjuk a tésztát. Ha saját, ha boltban vettük is működik, víz gyöngyözzön, adjunk hozzá sót, borsot és kevés olajat.
Miután beletettük addig forraljuk amíg már épphogy kemény (al dente), de már fogyasztható. (FONTOS: Mielőtt leöntjük, kb 3 dl vizet vegyünk külön a vízből amiben a tészta készült, ez később fontos lesz!)
Amint kész lesz a tészta össze fogjuk keverni a szósszal, ezt a vizet is felhasználva. Nem baj, ha kicsit kihűl, a szósszal felmelegszik majd.
Szósz:
Megtisztítjuk a fokhagymát, majd vékony szeletekre vágjuk (Tipp: A kés alá helyezzük a fokhagymát és egy erőteljes ütéssel összetörjük. Ezután le tudjuk szedni a külsejét). A kecskesajtot apróra vágjuk. A bébi-spenótot megmossuk, majd a szárát levágjuk.
A vaj kétharmadát egy serpenyőben eloszlatjuk és elkezdjük kis lángon melegíteni, amint elolvadt beletesszük a fokhagymát. Picit feljebb kapcsoljuk. Addig sütjük amíg aranybarna lesz, közben forgatva. Hozzáadjuk a spenótot és az olívaolajat és várjuk, hogy összefonnyadjon, közben kevergetjük, amikor látjuk, hogy kész, majd adjuk hozzá a kecskesajtot.
Amint a szósz kész, beleöntjük a tésztát a serpenyőbe. Azért, hogy biztosan ne süssük meg a tésztát hozzáadunk egy picit a vízből amit elmentettünk a tésztából, a víz mennyiségét egyénileg kell adagolni minden alkalommal.
Kész: A tészta összekeverve a szósszal, remek egyensúly és ízvilágot hoztunk létre, más nem is maradt hátra, mint választani egy jó bort mellé.
A mi kedvencünk mellé: Sauvignon Blanc (legyen az Loire völgye vagy Új-Zéland, gyönyörűen ki fogja egészíteni! Ha más irányba mennénk, fontosak a magas savak és az illatosság, hogy megtörje a kecskesajtot és passzoljon a tésztához.) Lehet még : hordózott, de friss riezling,